رادیاتور یکی از تجهیزات تبادل حرارت در سیستم های گرمایش هستند که با عبور سیال آب با دمای بالابا محیط اطراف تبادل حرارت میکنند. رادیاتور(Radiator) یا شوفاژ نوعی مبدل حرارتی است که در گرمایش از آن استفاده می شود. استفاده از این سیستم امروزه کاربرد فراوانی در گرمایش داخلی دارد . عمل گرمایش در رادیاتور از طریق لوله های حاوی آب گرم دیگ است که درون آن گردش می کند و حرارت را توسط جابه جایی منتقل می کند. بخشی از انتقال حرارت رادیاتور هم بر اثر تابش از سطح پره ها اتفاق می افتد. معمولا به دلیل نفوذ هوا از طریق پنجره ها و درزهای آن و توزیع بهتر حرارت، رادیاتور را زیر پنجره نصب می کنند و تعداد پره ها بسته مساحت اتاق و اتلافات آن دارد.
برای جبران اتلاف گرمایی ساختمان از وسایل پخش کننده گرما استفاده می شود . رادیاتور شوفاژ که در واقع نوعی مبدل حرارتی است یکی از متداول ترین تجهیزات گرمایشی در ساختمانها است .گرمایش در رادیاتور از طریق گردش آب گرم تولیدی توسط پکیچ یا موتور خانه در داخل آن و به دو طریق همرفتی و تابشی اتفاق می افتد .آب گرم توسط پمپ سیرکولاتور مدار گرمایش و از طریق لوله رفت وارد رادیاتور شده و پس از گردش در داخل رادیاتور گرمای خود را از دست داده و از طریق لوله برگشت جهت گرم شدن مجدد به پکیج یا دیگ موتور خانه بر می گردد . مناسب ترین موقعیت برای نصب رادیاتور فضای زیر پنجره ها است که سبب ایجاد گردش هوای مطبوع و توزیع مناسب گرما در فضای اتاق می شود
انتظارات امروز از یک رادیاتور
۱. سرعت پاسخ بالا، رفتار دینامیکی بهینه
۲. دمای سطحی بالا برای حداکثر توان تشعشعی
۳. زمان پایین برای گرمایش محیط
۴. حداکثر توانایی گرمایی در هر مکان و در هر میزان عملکرد
۵. راندمان بالا
۶. رفتار دینامیکی بهینه
۷. راندمان بالا
۸. گرمایش مناسب در زمان عملکرد متوسط
سایر پارامترهای مهم برای خرید یک رادیاتور
۱. شکل ظاهری و زیبایی رادیاتور
۲. کیفیت رنگ
۳. مقاومت مکانیکی
۴. مقاومت در برابر خوردگی
۵. طول عمربالا
۶. داشتن سطح صاف و بدون لبه تیز
۷. کیفیت پرداخت سطح نهایی
۸. نوع اتصالات و سهولت در نصب
۹. قیمت مناسب
۱۰. پشتیبانی خدمات و گارانتی تعویض در صورت پوسیدگی و خوردگی
همیشه به این نکته توجه کنید که کالایی که گارانتی زیادی به مصرف کننده میدهد نشان دهنده عمر و ماندگاری و کیفیت بالای کالا می باشد.
یک رادیاتور ایدهآل چه ویژگیهایی دارد:
۱. مصرف کم انرژی و راندمان بالا
۲. بیشترین ظرفیت حرارتی در کمترین فضای ممکن
۳. ماند حرارتی بهینه
۴. سازگاری رادیاتور با فضای مورد نیاز گرمایش و مهمتر از آن همخوانی رادیاتور و سیستم تولید گرما
رادیاتورها از نظر جنس و نوع در سه نوع چدنی،فولادی و آلومینیومی تولید می شوند.
چند توصیه برای نگهداری بهترشوفاژ
۱ . نظافت و گردگیری دورهای رادیاتور باعث افزایش راندمان گرمادهی آن خواهد شد.
۲. هواگیری به موقوع رادیاتور میتواند مانع فرسودگی آن شود.
۳. نصب رادیاتور زیر پنجره باعث هدر دادن انرژی و از بین رفتن منابع مالی خانواده می شود.
۴. برای نظافت و گردگیری رادیاتور از شوینده های قوی و همچنین اسکاچ زبر استفاده نکنید.
۵. نصب رویه چوبی یا فلزی برای رادیاتور جهت زیبایی بهتر، مانع بزرگی برای انتقال انرژی به داخل اتاق است و راندمان را بسیار کاهش خواهد داد.
ویژگی های یک رادیاتور ایده آل
رادیاتور ایده آل رادیاتوری است که انرژی کمتری مصرف کند و راندمان بالاتری داشته باشد، بتواند بیشترین ظرفیت حرارتی را در کمترین فضای ممکن ایجاد کند ، ثبات حرارتی بهینه داشته باشد؛ یعنی دمای اتاق را در حدی از گرما حفظ کند، همچنین رادیاتور باید با فضای مورد نیاز و سیستم تولید گرمایش یعنی موتورخانه تناسب داشته باشد. از لحاظ ظاهری هم زیبایی و تناسب رادیاتور با دکوراسیون منزل شما حائز اهمیت است ، کیفیت رنگ ، مقاومت دربرابر زنگ زدگی و مقاومت مکانیکی، داشتن سطح صاف و بدون لبه تیز فاکتورهای بسیار مهمی هستند.
ویژگی مورد توجه دیگر قیمت مناسب و نوع اتصالات و سهولت در نصب آن است. در ضمن حتماً حواستان باشد که هر وسیله ای که می خرید از جمله رادیاتور باید پشتیبانی خدمات و گارانتی تعویض مناسبی داشته باشد.
نکات مهم در انتخاب رادیاتور
1 . به دلیل تجمع هوای گرم در زیر سقف استفاده از رادیاتورها فقط در شرایطی که فاصله کف تا سقف محل مورد نظر حداکثر ۳ متر باشد مناسب است و برای فضاهای با ارتفاع سقف بیشتر استفاده از وسایل گرمایشی دمنده مانند فن کوئل ، هواساز و … توصیه می شود.
2 . انواع رادیاتورهای آلومینیومی شوفاژ، بصورت دیواری (روی دیوار) و در زیر پنجره اتاق نصب می گردد و فاصله پایین هربلوک از کف اتاق یا سالن ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر می باشد.
3 . رادیاتورهای آلومینیومی از نظر روش تولید به سه دسته رادیاتورهای تمام دایکاست، رادیاتورهای اکسترود و رادیاتورهای دایکاست اکسترود تقسیم می شوند.
4 . رادیاتورهای آلومینیومی تمام دایکاست دارای مرغوبترین روش تولید بوده و هر پره از رادیاتور بصورت یکپارچه در قالب دایکاست تولید می شود که پس از عملیات تست ، فینیشینگ و رنگ آمیزی به هم متصل شده و بصورت بلوک های ۵ پره –۷ پره و ۱۰ پره در بسته بندی قرار گرفته و عرضه می شوند.
5 . برای محاسبه تعداد پره های رادیاتورآلومینیومی شوفاژ مورد نیاز هریک از فضاهای ساختمان خود، ضمن اعلام ابعاد و موقعیت مکانی آن با کارشناسان مربوطه مشورت فرمائید.
6 . به استثناء رادیاتورهای اکسترود یا پروفیلی مانند انواع آلفام یا کریستال که پره های آنها ثابت و غیرقابل افزایش یا کاهش است در مورد دیگر انواع رادیاتورهای آلومینیومی دایکاست تعداد پره های بلوکها قابل تغییر در محل می باشد. مثلاً برای تهیه یک بلوک رادیاتور ۱۵ پره ناگزیر یک رادیاتور ۵ پره و یک ۱۰ پره به هم متصل می شوند و یا برای ۲۰ پره دو بلوک ۱۰ پره را نصاب در زمان نصب به هم متصل می نماید.
7 . قبل از انتخاب رادیاتور، فاصله لوله های بالا و پائین محل نصب رادیاتور را اندازه گیری فرمائید (۳۵ یا ۵۰ یا ۶۰) سانتیمتراست؟
8 . یکی از مهم ترین نکات، محاسبه دقیق بارهای حرارتی و حرارت مورد نیاز محل مورد نظر توسط یک کارشناس است که این محاسبه می تواند هزینه های اضافی شما را کاهش دهد.
9 . نکته بعد اینکه سعی کنید رادیاتورها را در قسمت هایی که سرما به ساختمان ورود پیدا می کند تعبیه کنید ، مثل زیر پنجره ها و نزدیک جداره های خارجی بنا.
10 . در انتخاب شیرها دقت کنید و بدانید که اگر از شیرهای ترموستاتیک استفاده کنید، هزینه قبوض شما کاهش پیدا می کند و به عمر موتورخانه و پکیج تان هم افزوده می شود، همچنین اگر شما شیر هواگیری خودکار نصب کنید، عمل هواگیری به سهولت انجام می شود و خطر نشت آب به مبلمان و اثاثیه را کاهش می دهد. هواگیری مناسب باعث افزایش عمر کلیه تجهیزات می شود.
11 . در مورد رادیاتورهای پره ای مدلی را انتخاب کنید که در بازار به وفور از آن مدل موجود باشد تا اگر در آینده در صورت آسیب دیدن خواستید یک پره بخرید، دچار مشکل نشوید. علاوه بر این یادتان باشد که هرچه عرض پره بیشتر باشد، بلوک رادیاتور جمع و جورتر و زیباتر خواهد شد؛ بنابراین بهترین سایز رادیاتور پره ای نوع ۸ سانتیمتری آن است.
12 . حواستان باشد که فاصله حداقلی رادیاتور با دیوار و کف را حفظ کنید، چون عدم رعایت این فاصله باعث کاهش راندمان رادیاتور می شود.
13 . دقت کنید که تمیز کردن سطوح رادیاتورها باعث افزایش راندمان حرارتی آن و کاهش دوده زدن و سیاه شدن دیوار اطراف رادیاتور می شود، همچنین سعی کنید تا جایی که ممکن است فضای اطراف رادیاتور باز باشد تا هوا بهتر گردش کند . یکی دیگر از مزایای رادیاتورها استفاده از رادیاتورهای حوله خشک کن در فضاهایی مانند حمام و سرویس بهداشتی است که هم رطوبت را کم می کند و هم حوله و البسه نم دارتان را می توانید خشک کنید و امروزه هم مدل های دکوراتیو زیبایی در بازار وجود دارد که شما می توانید متناسب با دکور حمام خود حوله خشک کن را انتخاب کنید.
رادیاتور آلومینیومی
رادیاتور آلومینیومی که گاهی اوقات همراه با ترکیبی از سرب میباشد ، برای انتقال گرما در مصارف متفاوتی استفاده میشود.
از جمله کاربردهای رادیاتورهای آلومینیومی میتوان به استفاده از آن در سیستم گرمایشی شوفاژ منازل و اماکن جهت گرم کردن محیط اشاره کرد.
آلومینیوم بعد از طلا ، نقره و مس، از نظر میزان رسانایی چهارمین فلزی به حساب میآید.
این فلز در طبیعت به وفور یافت میشود و قیمت مناسبی نیز دارد.
رادیاتورهای آلومینیومی، سبکتر، زیباتر از سایر رادیاتورها بوده و ضریب هدایت حرارتی بالاتری نسبت به انواع فولادی دارند.
از دیگر مزایای رادیاتور آلومینیومی طول عمر بالا و عدم زنگ زدگی آن است.
رادیاتورهای آلومینیومی امروزه در صنایع مختلفی از جمله صنایع خودروسازی و صنایع هوافضا مورد استفاده قرار می گیرند.
رادیاتور فولادی
رادیاتورهای فولادی یا پانلی یکی از انواع رادیاتورهای مورد استفاده برای تأمین حرارت اماکن میباشد، که از ورقههای فولاد تولید میشود و اغلب پوشش خارجی رادیاتور از جنس پلی استر میباشد تا از آن در مقابل زنگ زدگی محافظت کند.
رادیاتور پانلی (پنلی)
نسل سوم رادیاتور که به رادیاتور پنلی شناخته شده است نوع توسعه یافته و پیشرفته تر نسل اول رادیاتورهای فولادی میباشد با این تفاوت که معایب نسل اول را ندارد از مزایای این نسل از رادیاتور میتوان به آسانی نظافت و تمیز کردن آنها، زیبایی و شکیل بودن آنها ، وزن کم ، بازدهی گرمایی بیشتر نسبت به رادیاتورهای نسل قبل به خاطر استفاده از کنوکتور، بازده گرمایی حدود ۲۱۰۰ تا ۲۲۰۰ کالری با حجم آبگیری حدود ۵ لیتر آب و سازگاری کامل با پکیج به خاطر جنس فولادی آن و کمترین میزان آب در گردش سیستم پکیج دیواری نام برد.
رادیاتور قرنیزی
رادیاتور قرنیزی همانگونه که از اسمش پیداست قرنیزی است که همانند رادیاتورهای معمولی توانایی انتقال حرارت و گرمایش را دارد.
در این سیستم یک پوسته از جنس آلیاژ آلومینیومی با فرم و شکلی همانند قرنیزی زیبا و با تنوع رنگی بسیار گسترده، جایگزین قرنیزهای مرسوم میشود و بدین سبب فضای پشت این پوسته امکان جاسازی رادیاتورهای طولی را فراهم میسازد و نهایتاً قرنیز تبدیل به سیستم گرمایشی میشود.
از ویژگیهای رادیاتورهای قرنیزی یکنواختی دما، صرفه جویی در مصرف انرژی، افزایش سرعت انتقال حرارت، عدم اشغال فضا و همخوانی با دکوراسیون داخلی و سادگی در تعمیر و نگهداری میباشد.
رادیاتور شیشه ای
امروزه همخوانی دکوراسیون داخلی و سیستمهای تأسیساتی از اهمیت زیادی برخوردار است.
کمبود فضا در خانهها و محدودیتهایی که سیستمهای توزیع گرمایش برای چیدمان در منازل ما ایجاد میکنند از نگرانیهای همیشگی بانوان است.
رادیاتورهای شیشهای همانند یک قاب عکس از تصویری زیبا، به انتخاب یا سفارش مشتری در ساختمان نصب شده و علاوه بر اینکه جزئی از دکوراسیون داخلی ساختمان هستند، گرمایش مطبوعی را به ارمغان میآورند. رادیاتورهای شیشهای توانستهاند تلفیق مناسبی از گرمایش و زیبایی را به ارمغان آورند.
رادیاتورهای شیشهای با طرحهای بسیار متنوع برای هر نوع سلیقه طراحی و به بازار عرضه شده است. رادیاتورهای شیشهای برای گرم کردن فضا به آبگرم نیاز دارند که از دیگ، پکیج یا هر منبع گرمایشی دیگر میتواند تأمین شود.
به منظور استفاده بهینه از فضای داخل خانه، استفاده از رادیاتورهای شیشهای به عنوان راهکاری مناسب از طرف طراحان داخلی توصیه میشود.
رادیاتور دکورال – دکوراتیو
تکنولوژیهای نوین ساخت و تولید موجب شده است که محصولاتی با ظرافت بالاتر و طرحها و رنگهای متنوع تر وارد بازار شود و به طبع آن علاقهمندی، اشتیاق و توجه جامعه به امر دکوراسیون داخلی افزایش یابد.
فرم، اندازه و رنگ محدود در سیستمهای گرمایشی متداول، همیشه معضلی برای طراحان دکوراسیون داخلی بوده است و با تمام تلاشی که برای جاسازی و مخفی نمودن آنها انجام میدهند در بسیاری موارد تأثیر منفی بر طراحی داخلی خواهند داشت. در این راستا محصولی تحت عنوان رادیاتورهای دکورال و دکوراتیو به بازار ارائه شده است که تا حدود بسیار زیادی توانسته است دست طراحان را باز نماید.
این سیستم گرمایشی محصولی مدرن و زیبا میباشد که میتوان آن را در هر طرح دلخواهی و متناسب با شرایط فضا در اختیار داشت.
رادیاتور حوله خشک کن شیشه ای
حوله خشک کن ها اغلب در حمام، سرویس های بهداشتی و یا آشپزخانه مورد استفاده قرار می گیرند و علاوه بر تامین گرمایش به عنوان یکی از لوازم دکوری هم شناخته می شوند زیرا ظاهر آن ها با رادیاتورهای معمولی فرق دارد و با دکوراسیون داخلی سازگاری مناسبی دارد.
این وسیله به راحتی قابل نصب بر روی دیوار می باشد.
از حوله خشک کن ها می توان برای خشک کردن حوله ها، دستمال ها و لباس های کوچکی که جای زیادی هم نمی گیرند استفاده کرد.
استفاده از وسایل گرمایشی گازسوز در حمام و سرویس بهداشتی، غیرمجاز و بسیار خطرناک می باشد اما حوله خشک کن به علت ایجاد گرمایشی ایمن بهترین انتخاب برای گرم کردن حمام و سرویس بهداشتی و همچنین خشک نمودن حوله حمام است.
آبگرم موردنیاز حوله خشک کن ها می تواند به وسیله سیستم های حرارت مرکزی ساختمان ها مانند پکیج، موتورخانه و یا آبگرمکن های خورشیدی تامین شود.
حوله خشک کن شیشه ای می تواند در طرح های مختلف و مطابق با هر سلیقه باشد.
نتیجه گیری برای انتخاب رادیاتور پنلی یا پره ای:
در بالا سعی کردیم بدون هرگونه غرض ورزی مقایسه ای کامل و جامع میان رادیاتور پنلی با پره ای داشته باشیم تا شما مصرف کنندگان عزیز بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید. شاید بتوان گفت با استقبالی که از رادیاتور پنلی به تازگی شده است بسیاری از تولید کنندگان را به فکر تولید رادیاتور پنلی انداخته است و این رادیاتور ها با کیفیت مختلف به فروش می رسند. در اینجا حتماً به این نکته توجه داشته باشید که رادیاتور پنلی هایی که به نام ترکیه ای یا آلمانی فروخته می شود متاسفانه در 90 درصد مواقع غیر واقعی می باشد زیرا که کشور ما از نظر منابع فولاد در منطقه بسیار غنی است و می توان گفت توزیع کننده این ماده در منطقه می باشد لذا وارد کردن رادیاتور پنلی با توجه به شرایط گفته شده اصلا به صرفه شخص وارد کننده نمی باشد . می توان گفت تهیه رادیاتور پنلی از یک تولید کننده معتبر داخلی می تواند خیال شما را از بابت گرمایش منزل مسکونی یا محل کار شما تا سالها راحت نماید . البته به این نکته توجه داشته باشید که تعداد و اندازه رادیاتور پنلی خود را با کمک کارشناسان خبره انجام دهید تا از گرمایش مطبوع لذت ببرید .